Mennyire vagyunk tudatos vízhasználók mi, magyarok?

Örömmel fogadjuk a nyomtatott sajtóban és az online médiában megjelenő vízzel, különösen a felszínalatti vízzel kapcsolatos cikkeket és írásokat.

Most egy rádióműsort idézünk fel, ahol a tudatos vízhasználat került előtérbe!



2021. június 2-án a Kossuth Rádió “Napközben” című műsorában a tudatos víztakarékossággal foglalkoztak. Egy kutatásról esett szó, mely hazánk lakosainak vízhasználati szokásait vizsgálta. Azt vizsgálták, hogy mosogatás, fogmosás során mennyi vizet használunk mindennapi rutinjaink során. A kutatás szerint a 40 év feletti korosztály figyel leginkább a vízhasználatra, de ők is főként pénzspórolási szempontból. A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb vizet tisztálkodásra és mosogatásra használják fel a magyarok. 

De nem dőlhetünk hátra, mondván Magyarország gazdag vizekben, mert egyáltalán nincs arról szó, hogy végtelen és kimeríthetetlen lenne vízkészletünk. A klímaváltozás beleszól ebbe az egyensúlyba. “Összességében nem változott  hazánk éves csapadék mennyisége, de a területi, időszakos és mennyiségi eloszlása igen. Ami a probléma, hogy extrém események válnak gyakorivá: egyre intenzívebben, egyre kevesebb napon zúdul le a csapadék. Egyre kevesebb az a csapadék, ami felhasználható és vissza tud táplálódni a felszínalatti vizekbe. Ehhez hozzájárul, hogy sok a lebetonozott felület, ami a víz levezetéséhez járul hozzá (szerk. megj. és ez elvész számunkra). Valamint a mezőgazdasági szokásaink is ezt a hatást erősítik. Időlegesen és helyileg egyre nagyobb területeken alakulhat ki vízhiány. Így akár vízkészlet korlátozásokra is lehet majd számítani a jövőben.”- fejtette ki a riportban Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója, professzora.

A műsorban Csörnyei Gézával, a Fővárosi Vízművek üzemeltetési igazgatójával is készítettek interjút. Az igazgató beszélt arról, hogy Budapest ivóvizellátása a Szentendrei-sziget, Csepel-sziget, valamint a Duna menti partiszűrésű vízbázisaira épül. Több mint 750 partiszűrésű kutat jelent ez.

Az adás ezen a linken elérhető és meghallgatható, a vízzel kapcsolatos műsorrész 09:10:06-nál kezdődik!

A partiszűrésű víztermelésről, annak elvéről és a klímaváltozás általi veszélyeztetettségéről korábbi bejegyzésekben olvashatnak:

Megjegyzések