Hazánkban kiváló minőségű a csapvíz - a COVID-19 vírus nem befolyásolja a minőségét


Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, jelentette ki honlapján a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz), hozzátéve, hogy továbbra is bátran fogyasztható a csapvíz a COVID-19 vírus okozta veszélyhelyzetben.

Nagy Edit a MaVíz főtitkára megnyugtatott mindenkit, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás hazánkban jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott.

A főtitkár kiemelte: „Magyarországon az ivóvízbázisok többsége védett; az ivóvízhálózatról pedig tudni kell azt, hogy egy teljesen zárt, nyomás alatt működő rendszerről van szó, amelybe kívülről semmi nem jut be és emberrel semmiképp sem kerülhet kontaktba. A víziközmű szolgáltatók – az elmondottaknak megfelelően - a jelenlegi helyzetben is folyamatosan biztosítani tudják a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. Folyamatosan egyeztetünk a többi Európában működő szakmai szövetséggel és mindannyian meg tudják erősíteni a WHO és az ENSZ által kiadott tájékoztatást, amely kimondja, hogy az ivóvíz nem terjeszti (nem szállítja) a Covid-19 vírust. A Covid-19 vagy SARS-CoV-2 morfológiája és kémiai szerkezete nagyon hasonló más koronavírusokhoz, amelyekről kimutatták, hogy az ivóvízzel nem terjed.

"Magyarországon az ivóvizet 95%-ban felszínalatti víztartókból nyerjük, melynek 35%-a partiszűrésű víz. A felszínalatti víztartók eleve védettebbek a felszíni vizekhez képest a felszínről származó különböző szennyezőkkel szemben" – tette hozzá Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra vezetője.

Megjegyzések