Célzott felszínalatti vízutánpótlás

Valószínűleg kedves olvasóink közül is többen vannak, akik a háztetőről összegyűjtött esővízzel öntözik kiskertjüket, árkokban gyűjtik össze a domboldalon lefolyó vizet, vagy a csapot megnyitva parti szűrésű ivóvizet fogyasztanak. Ezek a rendszerek a célzott felszínalatti vízutánpótlás (angolul managed aquifer recharge – rövidítve: MAR) megoldásai közé tartoznak, így a vízkörforgalom módosításával, környezetbarát módon, hatékonyan segítik elő a felszínalatti víz megfelelő minőségi, mennyiségi állapotának fenntartását.

A MAR rendszerek a víztartók tudatos, irányított vízutánpótlását jelentik. Ehhez valamilyen felszíni víz, csapadékvíz, vagy akár tisztított szennyvíz is felhasználható az utánpótlás céljának megfelelően, amely többféle lehet:
  • a vízszintcsökkenés megakadályozása arid területeken vagy száraz évszakban, ezáltal kellő mennyiségű víz biztosítása a növényzet és mezőgazdaság számára a víztartalékok növelésével. Ehhez akár megfelelő minőségű tisztított szennyvizet is használhatunk;
  • a víz tározása, melyhez érdemesebb a vizet a felszín alá juttatni, ezzel csökkentve a párolgást, más szóval evaporációs veszteséget. Emellett a felszínalatti vizek védettebbek a szennyezőkkel szemben, így a jó vízminőség is könnyebben megőrizhető;
  • a víz tisztítása. A telítetlen zónán keresztül történő beszivárgás során egyes szennyezőanyagok megrekednek. Ezen kívül részt vesz a természetes víztisztításban a felszíni vizek mederfalán élő mikroszkópikus élőlényekből álló biofilm réteg, mely megszűri a folyókból, tavakból a felszínalatti térrész felé áramló vizet, így biztosítva a kiváló minőséget;
  • a vízminőség javítása. Ivóvízszolgáltatásra használt víztartóinkat tiszta, jó minőségű vízzel előre feltöltve biztosíthatjuk a zavartalan vízellátást aszály idején is, vagy kedvezőbbé tehetjük az ivóvíz kémiai összetételét. Tengerparti területeken megakadályozhatjuk a sósvíz vagy brakkvíz betörését a víztartókba;
  • a felszínalatti víztől függő ökoszisztémák megőrzése, a jó ökológiai állapot és a biodiverzitás fenntartása. Ez történhet környezetvédelmi, tájvédelmi okokból, illetve mezőgazdasági vagy turisztikai haszonszerzés céljából.
A MAR-ok tervezéséhez komplex hidrogeológiai - mérnöki szaktudás szükséges. Tervezéskor figyelembe kell venni a helyszín vízföldtani viszonyait, felszínalatti vízáramlási rendszereit, a vízkivételi igényeket, valamint az utánpótláshoz használni kívánt forrás mennyiségi és minőségi paramétereit. Ezen kívül fel kell mérni a vízadó sérülékenységét, a felszín beépítettségét, valamint a szükséges létesítmények üzemeltetésének feltételeit.


A különböző MAR típusok alkalmazási lehetőségei a helyi környezeti adottságok függvényében (Dillon et al. 2009 alapján)

A célzott felszínalatti vízutánpótlás módszerei alapvetően két csoportra oszthatók:
  1. a víz beszivárogtatására irányuló és
  2. a víz felfogására, összegyűjtésére irányuló technológiákra.
Előbbi csoportba tartoznak a beszivárogtató medencék és árkok, az árasztás és többletöntözés módszere, melynek során nagy területen növeljük a felszínalatti víz mennyiségét. Ha kis terület áll rendelkezésre, akkor a beszivárogtatás kutak segítségével történik. Ide sorolható még a parti szűrés, mely során egy tó- vagy folyópart mentén azzal párhuzamosan elhelyezett kutakon termelünk ki vizet, amely a szivattyúzás miatt fellépő vízáramlás hatására a folyóból jut a felszín alá, s közben a meder biofilm rétegén természetes módon szűrődik.

Az utóbbi kategóriába tartoznak a felszíni lefolyást akadályozó gátak, melyek elősegítik a csapadékvíz felszín alá juttatását, vagy például időszakos folyók medrébe épített homokgátak lévén maguk is vizet tároznak. Alacsony áteresztőképességű gátakat a felszín alatt is létrehozhatunk, így akadályozva a víz (és esetlegesen akár a szennyezők) horizontális áramlását. Ide tartozik még az esővíz összegyűjtése háztetőkről és medencén vagy kúton keresztüli beszivárogtatása, amely módszer elsősorban városi területeken alkalmazható hatékonyan, ahol az épületek és a közlekedési infrastruktúra miatt jelentős a felszíni vízvisszatartás.

A célzott felszínalatti vízutánpótlási rendszerek olyan egyszerű elven működő, mégis hatékony vízgazdálkodási megoldások, melyek segítségével jó minőségű ivóvizet szolgáltathatunk, fenntarthatóan termelhetünk élelmiszert, és megóvhatjuk az élővilágot.

További információért a MAR-okkal kapcsolatban érdemes felkeresni a jelenleg is folyamatosan bővülő nemzetközi adatbázist, valamint az IAH (International Association of Hydrogeologists) erre vonatkozó weboldalát.

A bejegyzés a MAR tájékoztató alapján készült:
Szabó Zs., Mádlné Szőnyi J. (2018): Célzott felszínalatti vízutánpótlás (Managed Aquifer Recharge – MAR) tájékoztató. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra, Budapest, 18 p.

Megjegyzések