Hol a legmélyebb a Balaton?

“Tudod, hol a legmélyebb a Balaton?” - teszi fel a kérdést a nlc.hu cikk-e.

A Balaton legmélyebb pontja a Tihanyi-félsziget déli csücskénél, a szárazföldtől nagyjából 300 méterre, a Tihany-Balatonszántód kompjárat útvonalától úgy 100-150 méterre keletre található. Ez az úgynevezett Tihanyi-kút.

Tihany madártávlatból

A Tihanyi-kút mélysége már régóta foglalkoztatja a tudományos kutatókat. A kút mélységét geofizikai mérésekkel az ELTE kutatói is meghatározták

A felszínalatti vízáramlások feltérképezése is megtörtént a Tihanyi-félszigeten. Első lépésben a tavak és környezetük üledékeinek geofizikai felmérése zajlott, majd erre alapozva sikerült terepi megfigyelésekkel és numerikus modellezéssel kimutatni, hogy a tihanyi Belső-tó, a Rátai-csáva és a Külső-tó a felszín alatt egymással kapcsolatban állnak. Azaz, nem csak a felszínre hulló csapadék és a felszínen lefolyó víz táplálja azokat, hanem egymástól kapnak, más helyeken pedig egymásnak adnak vizet. Továbbá, a félsziget láthatatlan vizei a Balatonba is bejutnak a felszín alatt. Az eredményeket publikáló nemzetközi tanulmány első szerzője, Tóth Ádám májusban elnyerte az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíját. Vajon mi lehet a helyzet a Balaton legmélyebb részén a kútban. Ott észlelhető-e a felszínalatti vizek megcsapolódása?” - vetette fel - a témához kapcsolódóan - az új tudományos kérdést Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus, aki a Tihanyi-félszigetet érintő, közel nyolc éven át zajló hidrogeológiai kutatásokat vezette.

Megjegyzések