Duna Nap 2023

„Őrizzük meg kéknek a Dunát!” – hangzott az idei Duna Nap jelmondata, melyet immár 20. alkalommal rendeztek meg a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából, idén június 17-én. A program ezúttal a Gyerek Sziget rendezvényhez csatlakozott, így a tizenegy meghívott szervezet a Hajógyári-szigeten kínált izgalmas és tartalmas időtöltést sokszáz  érdeklődő családnak.

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra, ELTE  és a DUNAKÉKE Egyesület standja
Fotó: Kis-Csitári Teréz

A Duna Nap helyszínén a kiállítók sátraihoz érve a gyerekek Duna útlevelet vehettek át, s az egyes standokon végighaladva játékos ismeretterjesztő feladatok teljesítése során pecséteket szerezhettek. Az összes pecsétet begyűjtve új ismeretekkel és egy kis ajándékcsomaggal gazdagodhattak. A gyermekeket többek közt ráksimogatás, óriás kirakós játék, és víziállat-kvíz várta. Az immár hagyománynak számító dunai haltepelítés, illetve árvízvédelmi bemutató sem maradt el.

A Professzúra idén is részt vett részt a Duna Napon, ezúttal Mádlné Szőnyi Judit, Kis-Csitári Teréz, és Oláh Soma képviseletében. Programjaink közül a legnagyobb sikert egyértelműen az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium projekt keretében elkészült Látható és láthatatlan vizek terepasztala jelentette, melyet a terv megalkotóival, a Dunakéke Egyesület tagjaival közösen mutattunk be. Emellett pecsét reményében víz-kvíz és keresztrejtvény várta az érdeklődőket, végül vizes érdekességekről szóló „tudás-cseppeket” vihettek magukkal a látogatók.

Láthatatlan és látható vizek terepasztalán magyarázza a folyamatokat az érdeklődőknek
Mádlné Szőnyi Judit
(A GDPR előírásai miatt a gyerekeket ábrázoló képeket nem mutathatunk be.)
Fotó: Kis-Csitári Teréz

„Hatalmas érdeklődést tapasztaltunk, a nap folyamán több mint ezren fordultak meg a sátrunknál. Legtöbben már távolról felfigyeltek a terepasztalra, melynek segítségével aztán egészen közelről követhették végig a víz útját a vízkörforgalom mentén a felszínen és felszín alatt. A modellen minden korosztály számára szemléletesen tudtuk bemutatni a vízhez köthető természeti és társadalmi jelenségeket. A középiskolások és felnőttek a kvízünk kitöltésével bizonyították tudásukat és szereztek új ismereteket a felszínalatti vízről, megismerve névadónk, Tóth József Professzor munkásságát.” – összegezte élményeit Oláh Soma, aki a hidrogeológus csapat tagjaként és a terepasztal tervezését végző hallgatók vezetőjeként vett részt az eseményen.

“Az idei Duna Nap több szempontból különleges a számunkra: egyrészt a Dunakéke Egyesület által megalkotott terepasztal jóvoltából egy látványos és hívogató bemutatóval készültünk, amely interaktív módon szemlélteti a víz körforgását. S bemutatja a felszíni és felszínalatti vizek egymással összefüggő világát. Nagy örömünkre standunkat óriási érdeklődés kísérte a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Másrészt a Professzúra névadója és az Alapítvány atyja, Tóth József Professzor 2023. június 22-én tölti be 90. életévét, így róla is mesélhettünk a résztvevőknek. Lelkes és nagyszámú érdeklődőről számolhatunk be a Professzornak születésnapján.“- fűzte hozzá Kis-Csitári Teréz környezetkutató, a Professzúra Alapítvány munkatársa.

Fotó: Kis-Csitári Teréz

Az MTV Híradó műsorában készítettek egy összefoglalót a Gyerek Sziget eseményeiről, amiben szerepel a Láthatatlan és látható vizek terepasztala, Oláh Soma bemutatásával. (A videóban 32:45 körül kezdődik.)  

Megjegyzések