Fókuszban a vizes élőhelyek - még mindig nem értjük a vizes élőhelyek jelentőségét?

Az elobolygonk.hu Természet rovatában megjelent cikk a vizes élőhelyek jelentőségével foglalkozik. Tudtad, hogy a vizes élőhelyeknek is van világnapja és idén tartották az 50. évfordulóját?

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben az aláíró államok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, és 2000-ig 19 területet (köztük a Fertőt, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) került a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, és a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Az egyezmény elfogadásának napján tartjuk a vizes élőhelyek világnapját.

De miket is sorolhatunk a vizes élőhelyek közé?

"Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó és nélkülözhetetlen tényező. Olyan élőhelyek ezek, ahol a talajvíz szintje a felszín közelében van, vagy ahol a talaj időszakosan vagy állandóan vízzel borított. Világméretű megállapodás lévén az egyezmény meglehetősen széles megfogalmazást alkalmaz a vizes élőhelyek meghatározására, mely a következő: "mocsarak, ingoványos és tőzeges területek, vagy vízi élőhelyek, melyek lehetnek természetesek, mesterségesek, ideiglenesek, és állandóak, folyó- vagy állóvizek, édesvizűek avagy félsósak (brakkvíz) és sósak ideértve azon tengeri területeket, amelyek mélysége nem haladja meg a hat métert apály idején." Ugyanakkor a vizes élőhelyek: "magukba foglalhatják a parti, tengerparti részeket közvetlenül a vizes élőhely területe mellett, valamint szigeteket és apály idején hat méternél mélyebb tengervíz testeket is, melyek a vizes élőhely területén belül vannak."

Jól látható, hogy mennyire változatos környezetben, vízmennyiségi és minőségi szempontból eltérő területeken fordulhatnak elő. Emiatt nagyon változatos és gazdag élővilág kapcsolódik hozzájuk, amiknek védelme kulcsfontosságú. Ezért is irányul ilyen nagy figyelem ezekre a területekre. Ez a jelenkori Európai Uniós törekvéseknek is kiemelt pontja. Vigyázzunk tehát mi is rájuk!

A dél-amerikai Pantanal, a világ legnagyobb trópusi vizes élőhelye. (Kép: © José Sabino / Wetlands International)

Megjegyzések