Föld Napja április 22.

A Föld Napja (április 22) alkalmából szerte a világon különféle eseményeket szerveznek, melyekkel a Föld természeti környezetének megóvására hívják fel a figyelmet.

Ha behunyt szemmel magunk elé képzeljük a Földet, akkor egy “Kék bolygót” látunk. Ez pedig a víznek köszönhető, ami a Föld felszínének mintegy háromnegyed részét borítja. 

Tudtad, hogy a Földön található összes víz mintegy 97,2%-a sós tengervíz? Az édesvíz mennyisége csupán 2,8%-a a Föld vízkészletének, melynek jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban vagy gleccserek formájában található, kötött víztömeg formában. Így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Talán meglepő, de jó ha tudod, hogy a hozzáférhető édesvízkészlet 98%-a a felszín alatt rejtőzik. Ehhez képest szinte elenyésző a felszíni vizek és a talajnedvesség édesvízkészlete. A Föld napján  “fedezzük fel” a láthatatlan felszínalatti vizeket!

Ábra: Freeze és Cherry 1979; Fetter 1994 nyomán

De mi a helyzet a folyókkal? 

A folyók a Föld mobilizálható édesvíz készletei, de annak nagyon csekély hányadát teszik ki. Fontos szerepet töltenek be az emberiség életében hiszen könnyen hozzáférhetők. Biztosítják az ivóvizet, a földek öntözését és az áruk szállítására alkalmas vízi utat. Ugyanakkor a folyók fontos élőhelyek. Alapvető szerepük van az esőerdők és a vizes élőhelyek ökológiájában. 

Az alábbi link segítségével “az űrből” tekintsünk a “Kék bolygóra”. A látványos, háromdimenziós felvételek a Föld nagy folyóit és azok mellékágait mutatják függőleges irányba kivetítve. Többek között láthatjuk a Duna, a Volga, a Nílus és az Amazonas folyók rajzolatát.


Ide kattints: 👉 Trees Of Life - The World's Great Rivers


Az Amazonas folyó és mellékágai
Forrás: @esrigram

Vigyázzunk a Földre, mert ez az otthonunk! A jövő rajtunk múlik!

Megjegyzések