A vízfelhasználás csökkentésének egyik módja a csepegtető öntözés használata

Mivel a felszíni és felszínalatti vizeket napjainkban egyre több emberi hatás éri, ezért fokozottan ki vannak téve az elszennyeződésnek és ezzel együtt a megfogyatkozás veszélyének is. E negatív következmények miatt a környezettudatos életmód és a víztakarékosság mindenkinek elemi érdeke.

Fenntartható és hatékony öntözési technikák kellenek ahhoz, hogy a Földön élő közel 8 milliárd ember elegendő táplálékhoz juthasson. Az úgynevezett csepegtető öntözés használata például jó megoldást jelent a vízfelhasználás csökkentésére.

A csepegtető öntözés számos, hosszú távon anyagiakban is kifejezhető előnnyel bír más típusú öntözési formákhoz képest. Ilyenkor közvetlenül az adott növény tövéhez juttatják a vizet, ezáltal nincs extra vízveszteség és nincs felesleges beszivárgás sem. E rendkívül hatékony módszer több szempontból is jó megoldás, hisz a fentieken túl megkíméli a talajokat a szikesedéstől, a vízkészletet az idő előtti kimerüléstől, kisebb a párolgási veszteség és a gyomképződés, valamint nem utolsó sorban megkímél a fölösleges kiadásoktól.


Megjegyzések