Előadás a klímaváltozás és a felszínalatti vizek témakörében

Mádlné Dr. Szőnyi Judit a Professzorok Batthyány Köre felkérésére 2023. május 22-én előadást tarott A vízciklus láthatatlan része - klímaváltozás és alkalmazkodás címmel.

Az előadást élénk figyelem kísérte, majd egy órás beszélgetés bontakozott ki a résztvevők és az előadó között. Szó esett a mérnöki és természettudományos szemlélet közelítésének fontosságáról, a téma vízdiplomáciai jelentőségéről, a kutak aktuális problémaköréről, a termálvíz visszasajtolásról és a felszínalatti vizekre bevezetett rendszerszemlélet fontosságáról.


A felszínalatti vizek a vízciklus láthatatlan részét képezik. Sajnos ma még régi beidegződések uralják a közgondolkodást, mint vízzárókkal elválasztott talajvíz és rétegvíz, melyeket a tudomány régen túlhaladott. Az új ismeretek széleskörű elterjedése hiányában nehéz napjaink kihívásaival szembenézni.  A vízproblémák alapja az egyenlőtlen eloszlás, túlhasználat, minőségi gondok az egyéb globális és helyi kihívásokhoz kapcsolódóan. A láthatatlant láthatóvá téve, a felszínalatti vizek folyamatainak megértése segít abban, hogy szerepüket a vízkörforgalomban és a klímaváltozás hatásaiban megismerjük. A talajvíz, vízzáró és rétegvíz fogalmak túlhaladottak, gátolják a megértést. A felszínalatti vízáramlási rendszerek utánpótlódásuk és megcsapolódásuk révén szerves kapcsolatban vannak a felszíni vizekkel. A felszíni vízlecsapolási és vízmegtartási tervek, valamint az ökoszisztémák rehabilitációja és az éghajlatváltozás hatásainak értékelése során mindig számolnunk kell a felszín alatti vízáramlási rendszerek hatásaival is. Az időjárási szélsőségeket a felszínalatti vizek nem csak elszenvedik, de részben pufferelik is. A vizet nem csak a felszínen, de a felszín alatt is visszatarthatjuk (MAR: Managed Aquifer Recharge).  Amennyiben a MAR-okat a természetes felszínalatti vízáramlási rendszerek figyelembevételével alakítjuk ki, akkor ki tudjuk használni előnyeiket a leginkább természetközeli megoldás megtalálásához. A termálvíz hőjén alapuló geotermikus energia hatékonyabb kiaknázásához is nélkülözhetetlen a felszínalatti vízáramlások megismerése.



Ábrák,diák: Mádlné Dr. Szőnyi Judit előadásából. 

Megjegyzések