Megoldás a villámárvizek ellen: szivacsvárosok kialakítása

A napokban komoly esőzéseknek voltunk szemtanui vidéken, városokban és a fővárosban egyaránt. Az özönvíz jelenlétét leginkább a lebetonozott utcákon, köztereken, a nagyvárosokban, így Budapesten tapasztalhattuk. E kapcsán írt és jelentette meg cikkét “Harc a villámárvizek ellen: elkezdődött Budapest szivacsvárossá alakítása” címmel a telex.hu.

A cikk említést tesz a 2021-ben indult Városi Eső Projekt-ről, ami több budapesti kerület részvételével és számos szakmai partner együttműködésével jött létre annak érdekében, hogy támogassa a városi klímaadaptációt a csapadékkezelés terén. Fontos és mielőbbi megoldásra váró feladat a városi “többlet” csapadék-kezelés, melyet a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási események eredményeznek. Egyszer tombol az aszály máskor pedig nagy hőmérséklet csökkenéssel óriási mennyiségű csapadék hull le rövid időn belül. A mesterséges épített környezet, a lebetonozott térszínek, kevés zöldfelület, növények hiánya mind hozzájárulnak az özönvízszerű áradásokhoz. Erre talált megoldást a kínában már jól alkalmazott “Szivacsvárosok”, “Sponge cities” projekt, ami egy korábbi blogbejegyzésben részletesen bemutatásra került. Remélhetőleg a Városi Esővíz Projekttel hazánkban is elindul ez az új szemlélet a városi esővízgazdálkodás terén. A Sponge cities jó példát mutatnak a helyben hullott esővíz megőrzésére, azáltal, hogy megkönnyítik a víz beszivárgását a felszín alá és így a víz bekerülhet a víztartókba. A beszivárgott víz később kinyerhető a felszínalatti térrészből városi vagy városkörnyéki fúrt kutakon keresztül. Az így kitermelt víz könnyen kezelhető és felhasználható a város vízellátásához.

"Az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2021 számú projekt keretében “Az éghajlatváltozás hatása a vízciklus „láthatatlan” felszín alatti részére, közvetlen és közvetett ökológiai következmények és adaptáció” címmel 2022 márciustól keztünk olyan kutatásokba, melyek a többlet csapadékok célzott felszínalatti vízpótlási használatára irányulnak. Egyik mintaprojektünk helyszíne Kerekegyháza, ahol egy terepi kísérletet üzemeltetünk 2020 január óta a tetővíz felszín alá juttatása hatásainak értelmezésére. Mindezek az eredmények segítenek abban, hogy a magyar kisvárosokat is “sponge city-vé” alakíthassuk főleg olyan területeken, ahol súlyos a szárazság és szükség van a víztartalékok gyarapítására" - fűzte hozzá Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, professzúravezető.



Fotók: index.hu

Megjegyzések