“Sponge City” - működő példa városi esővíz-hasznosításra

“Szivacsváros”. Egy újabb kifejezés a környezettudatos listán, ami fenntartható, zöld, környezetbarát, rugalmas, jövőálló és alternatívát jelent olyan fenntarthatósági problémára, mint az esővíz megtartása, a víz hasznosítása. A bejegyzés a World Future Council cikke alapján készült.

Bármilyen furcsán is hangzik a szivacsváros kifejezés hatalmas támogatást kapott, különösen Kínában. A  kínai kormány már 16 kísérleti várost ki is választott, és számukra 400-600 millió jüant különített el olyan innovatív vízgazdálkodási stratégiák megvalósítására, amelyek fokozatosan “szivacsvárosokká” változtatnák ezeket a településeket. Az egyik ilyen város az észak-kínai Harbin, ahol egy 34 hektáros városi “zápor vízparkot” alakítottak ki a sikeres Sponge City beavatkozás keretében. A zápor vízpark többféle ökoszisztéma funkciót lát el: összegyűjti, tisztítja és tárolja a hirtelen lezúduló csapadékvizet, és engedi, hogy beszivárogjon a víztartókba. Ugyanakkor védi és helyreállítja az őshonos természetes élőhelyeket, mindezek mellett esztétikusan tetszetős közterületet biztosít rekreációs célokra a lakosok számára.

A Wujiang folyó Zhejiangban
Forrás: BBC
Mi az a “Szivacsváros”?
A “Sponge City” ökológiai szempontból egy új várostípust jelöl, amely úgy működik, mint egy szivacs. Ténylegesen lehetővé teszi a helyben hullott esővíz megőrzését, engedi, hogy a víz beszivárogjon a talajba (amit a talaj természetes módon megszűr) és ezután a víz a víztartókba kerül. A beszivárgott víz később kinyerhető a felszín alatti térrészből városi vagy városkörnyéki fúrt kutakon keresztül. Az így kitermelt víz könnyen kezelhető és felhasználható a városi vízellátáshoz.

Hogyan tehető egy város szivacsvárossá?
A szivacsvárosoknak rendelkezniük kell olyan terekkel, amelyek lehetővé teszik az esővíz átszivárgását, úgy mint: 
  • Összefüggő nyílt zöldterületek, összekapcsolt vízi utak, csatornák és tavak, amelyek természetes módon visszatarthatják és megszűrhetik a vizet, valamint elősegítik a városi ökoszisztémák kialakulását, növelik a biológiai sokféleséget, valamint kulturális és rekreációs lehetőségeket teremtenek.
  • Zöldtetők, amelyek visszatartják az esővizet és természetesen megszűrik mielőtt felhasználják vagy a talajba engedik.
  • Porózus vagy vízáteresztő felületek kialakítása városszerte, beleértve bio-visszatartó rendszerek építését a lefolyás visszatartására és a talajvíz beszivárgásának elősegítésére; porózus utak és járdák kialakítása, amelyek biztonságosan fogadják az autó- és gyalogos forgalmat, miközben lehetővé teszik a víz felszívódását, átszivárgását és a felszínalatti térrész újratöltését.
  • Vízelvezető rendszerek, amelyek lehetővé teszik a víz beszivárgását a talajba, vagy amelyek a csapadékvizet a zöld területekre irányítják a természetes beszivárgás érdekében.
Mindezekhez szükséges:
  • A víz újrahasznosításának kiterjesztése, különösen a szürke víz esetében az építőelemek szintjén; a fogyasztók víztakarékosságra való ösztönzése; a fogyasztás növelésére vonatkozó megemelt tarifák; figyelemfelkeltő kampányok és a szivárgások és a nem hatékony vízfelhasználás azonosítására szolgáló intelligens megfigyelőrendszerek révén.
Melyek azok a kulcskérdések, amelyekre a szivacsváros megoldást kínál?
  1. Kevesebb víz áll rendelkezésre a városi és városkörnyéki területeken. Mindenekelőtt amit érdemes tisztáznil: Honnan ered a csapvíz? Sokszor valójában a lábunk alatti víztartókból származik. Eső közben a talaj felszívja és átengedi a vizet a mélyebb rétegekbe. Ezt a vizet aztán úgy tudjuk kinyerni, hogy kutakat fúrunk az üledékbe, és vizet szivattyúzunk belőle. A vizet ezután összegyűjtik és kezelik, majd szétosztják a városban, hogy minden háztartásba eljusson. A probléma az, hogy a kiterjedt urbanizáció és a városi terjeszkedés több ezer négyzetkilométernyi burkolt felület kialakulásához vezetett, amelyek a vizet át nem eresztő utakból, járdákból, tetőkből és parkolókból állnak. Ezek nem engedik be az esővizet a talajba, hanem a a városi vízelvezető infrastruktúrán keresztül, a folyókba, tavakba vagy a tengerbe vezetik. Ezzel a lehulló csapadékból származó természetes utánpótlás lényegében elvész a város alatt fekvő vízadó rétegek szempontjából. Ez a hagyományos típusú tervezés olyan városok létrejöttéhez vezetett, amelyek egyre jobban kedvezőtlenebb hatást gyakorolnak a természetes vízkörforgásra. A gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel kevesebb csapadékvíz szűrődik át a városi talajon, kevesebb víz áll rendelkezésre a városi és városkörnyéki területek vízadó rétegeiből.
  2. Folyókba vagy tengerbe engedett szennyezett víz. Egy másik kulcsfontosságú kérdés az, hogy az esővizet és a szennyvizet egyetlen elvezető rendszer gyűjti össze. A vízelvezető rendszer összegyűjti az összes esővizet és a házak szennyvizét, és egy szennyvíztisztító telepre irányítja, ahol megtisztítják, mielőtt az ismét a folyókba vagy a tengerbe kerülne. Eső esetén a szennyvíztisztító telep sokszor nem tudja befogadni a vízelvezető rendszerek által szállított összes vizet. Ezért a szennyvízzel kevert esővíz egy része tisztítatlanul kerül a folyókba. Minél kisebb a beszivárgás és minél nagyobb a lefolyás, annál több víz keveredik össze a szennyvízzel, és közvetlenül a folyókba kerül. Ez növeli a helyi víztestek szennyezettségét.
  3. A városi ökoszisztémák és zöldterületek károsodása az emberi terjeszkedés miatt.  Az antropogén hatás miatt a városok biológiai sokfélesége jelentős csökkenése, a zöldfelületek számának csökkenése, a növények CO2-megkötésének csökkenése tapasztalható. A városi mikroklíma következtében kevesebb természetes hűtési, zöld felületek maradnak fenn, valamint általában kevésbé élhető, kevéssé egészséges, és nem vonzó közösségi tereket eredményez.
  4. A városi áradások intenzitásának és gyakoriságának növekedése, különös tekintettel az éghajlatváltozás miatti szélsőséges időjárási események növekedésére. A város környezetben a szabad zöldterületek csökkenésével nő az árvízveszély heves esők idején. Az áradások fokozott felszínalatti víz szennyezéshez vezetnek, és jelentős hatással vannak az ingatlanok károsodására, valamint humán egészségügyi problémákat okoznak.

Mik az előnyei a szivacsvárosnak? 
A Szivacsváros megvalósítása számos előnnyel jár:
  • Több tiszta víz jut a városokhoz. A felszínalatti vizek pótlása és ezáltal a városok vízforrásokhoz való jobb hozzáférése. Ez kedvezőbb vízellátást is jelent, ami lehetővé teszi a városok számára, hogy egyre inkább a határaikon belüli vízforrásokra támaszkodjanak.
  • Tisztább felszínalatti víz, a természetesen megszűrt csapadékvíz mennyiségének növekedése. Mindez alacsonyabb környezeti és egészségügyi költségeket jelent a vízszennyezés jelentős csökkenése révén.
  • Az árvízkockázat csökkenése, mivel a város több áteresztő lehetőséget kínál a víz természetes visszatartására és átszivárgására. Ez jobb ellenálló képességhez és különösen az éghajlatváltozásból eredő magasabb árvízkockázatok jobb kezeléséhez vezet.
  • Alacsonyabb terhelés a vízelvezető rendszerekre, víztisztító telepekre, mesterséges csatornákra és természetes patakokra. Mindezek a vízelvezető és kezelési infrastruktúra alacsonyabb költségeit is jelenti.
  • Zöldebb, egészségesebb, élvezetesebb városi terek. A zöldebb városi terek javítják az életminőséget, kellemesebb tájesztétikát és rekreációs területeket teremtenek, amelyek vonzzák az embereket. A telek értékének növekedését is jelenti az esztétikusabb, tisztább és egészségesebb szabadterek miatt a magáningatlanok tekintetében.
  • Gazdagított biológiai sokféleség a nyílt zöld területek, vizes élőhelyek, városi kertek és zöld háztetők körül.
Az alábbi videó igazán jól szemlélteti napjaink valóságát és a Szivacsvárosok jelentőségét.

Megjegyzések