Víz Világnapja március 22.

 

Minden év március 22-én világszerte felhívják a figyelmet a víz jelentőségére. Idén sincs másként, ráadásul a 2022-es év a felszínalatti vizek éve is egyben! “Felszín alatti vizek - Láthatóvá tenni a láthatatlant” jelmondat üzenete az, hogy ugyan nem látjuk közvetlenül a szemünk előtt rejtve maradó vizeket, mégis fontos figyelni rájuk, tudni róluk, mert értékük felbecsülhetetlen. Az idő előrehaladtával jelentőségük csak fokozódni fog. 

A “felszín alatti világ" jelentőségét tovább növeli, hogy az életünkhöz szükséges vízkészletek jelentős részét innen nyerjük ki. Gondoljunk csak ivóvízkészleteinkre, az élelmiszerek előállításához szükséges vízmennyiségre, vagy a termálfürdők testi és lelki felüdülést biztosító hévizeire, a zöldségtermelésben és a távfűtő hálózatokban felhasznált hőenergiáról nem is beszélve. Fontos, hogy ezzel az értékes kinccsel megfelelő tudatossággal gazdálkodjunk annak érdekében, hogy még nagyon sokáig megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre. 

S közben ne feledkezzünk el arról, hogy a felszíni és felszínalatti vizek szoros kölcsönhatására mindig figyelni kell, még ha korábban ezzel nem is számoltunk! Ugyanis a felszínalatti vizek nem elkülönült talaj- és rétegvizek formájában találhatók a felszín alatt, hanem rendszerekbe szerveződve haladnak utánpótlódási területeik felől víztartókon, vízfogókon keresztül egészen addig, ameddig vissza nem kerülnek a vízkörforgalomba vagy fel nem használjuk azokat kutakon keresztül.


A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológiai Professzúra Alapítvány 2016-os megalakulásától kezdve küldetésének tekinti a felszínalatti vizek középpontba állítását és a figyelemfelkeltést itthon és nemzetközi szinten is. Az Alapítvány névadója és alapítója Tóth József Kanadában élő hidrogeológus professzor, akit a modern hidrogeológia atyjának is neveznek. A felszínalatti vizek rendszereinek felismerése és első matematikai leírása az ő nevéhez köthető. 

Lokális, intermedier és regionális vízáramlások és kapcsolatuk a felszíni vizekkel, növényzettel (Brown et al., 2007 nyomán)

A szervezet munkatársai kutatásaikkal tudományos és ismeretterjesztő tevékenységükkel ezt a szemléletet képviselik. A kérdéskör európai és hazai megközelítése is folyamatos innovációt igényel a lokális és régiós problémák megoldása, valamint a klímaváltozás tükrében. 
A Professzúra, mint kutatócsoport munkatársai és segítői a felmerülő problémák megoldásához kívánnak tudományos értelemben innovatív megközelítéseket, rendszer szemléletű megoldásokat kínálni, a vízkincsek felkutatásán és védelmén túl a környezetvédelmi, területi tervezési, felszínalatti tározási és ökológiai kérdések kezelésével. Ezért valamennyien örülünk, hogy a 2022-es év a felszínalatti vizekre irányítja a figyelmet. Miközben élvezzük a munkát, a méréseket, kihívásokat, láthatóvá tesszük a láthatatlant!


A Víz Világnapján a Magyar Hidrológiai Társaság és egyéb szervezetek országos szakmai konferenciát szerveznek, melynek fő témája a gazdálkodás a felszínalatti vizekkel. A rendezvényről bővebb információ itt olvasható.
 
S egy kis játék! :)
Játszva ismerhetjük meg a vízhez, felszínalatti vízhez, szennyvízhez kapcsolódó témaköröket az alábbi online játékok, tesztek segítségével! Jó szórakozást!

Megjegyzések

  1. Hogy ezt mennyire fennen kellene hirdetni, reklámozni, oktató filmsorozatokat készíteni!!!!! A VÍZ mindent felül ír. Nincs nélküle élet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése