Ünnepeljük Dr. Tóth József professzort!

 

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra Alapítvány névadója, Tóth József professzor, akinek életútját születésnapja alkalmából most bemutatjuk. Fogadjátok szerettel és Isten éltesse a Professzor Urat!

Tóth József 1933-ban Békésen született; Kanadában a University of Alberta professzor emeritusa és Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára. 1951-ben érettségizett, politikai okokból nem mehetett egyetemre, ezért a csepeli Rákosi Mátyás Vas és Fémművekben szerszámkészítőként szabadult fel, segédnek. 1952-ben, mivel akkorra már “csillogó szemű munkássá” vált (ahogy ő szokta emlegetni), felvételt nyerhetett a Soproni Egyetemre, mint geofizikus hallgató. Hű maradva politikai nézeteihez, aktívan részt vett az ’56-os forradalomban, aminek bukása után Hollandiába menekült. Tanulmányait újra kezdte az Utrechti egyetemen, 1960-ban befejezte tanulmányait, és ugyanebben az évben feleségével és két gyermekével kivándorolt a kanadai Alberta tartományba. 1965-ben Utrechtben doktorált.

Habár geofizikusként kapott állást a Research Council of Alberta-nál, a helyi geológiai adottságok miatt figyelme rövidesen a hidrogeológia felé fordult. Hidrogeológiai ismereteit önképzéssel, saját gondolataira és következtetéseire támaszkodva sajátította el. Így születtek meg és nevéhez fűződnek:

  • a felszínalatti vizek medencehidraulikai elemzésének matematikai megalapozása, amit két, szemléletváltó tanulmányban publikált 1962 és 1963- ban;
  • a vizek áramlásrendszerekbe foglalt mozgásának leírása;
  • az áramlásrendszereknek, mint egyetlen felszín alatti általános földtani hatótényezőkénti felismerése;
  • és mindezekt folyományaként, a modern hidrogeológia alapfogalmának a megalkotása

A 2009-ben angolul megjelent, és 2015-ben kínai nyelvre is lefordított könyvéből idézve:

 „A modern hidrogeológiát úgy definiálhatjuk, mint azon folyamatok és jelenségek tudománya és gyakorlati alkalmazása, melyek a talajvíz és kőzetváz egymásra hatásának az eredményei.”

Elmélete a hidrogeológia mindaddig vízellátási kérdésekre összpontosító tudományát egy tágabb értelmű, földtani tudománnyá fejlesztette.

Az elméletére alapozott több mint száz nemzetközi hatású közleménye között több tanulmánya speciális szakterületeket érint, mint például  a nagy aktivitású radioaktív hulladékok felszín alatti tárolása; szikes talajok képződése és javítása; szénhidrogén és uránérc kutatás; talaj- és kőzetmechanika; vizes élőhelyek keletkezése. Elméletét mind a mai napig, ötvenhat évvel előterjesztése után, fokozódó nemzetközi érdeklődés és továbbfejlesztés jellemzi.

Tóth József aktív részese a hazai tudományos életnek is, melynek nemzetközileg kiemelkedő teljesítményével világszerte elismerést szerez. Szívügyének tekinti a magyar hidrogeológusok nemzetközi kapcsolatainak építését, a hazai diákok külföldi tanulmányainak elősegítését. 2013-ban a hidrogeológia modernizálásában folytatott, nemzetközileg egyedülálló tevékenységéért megkapta a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata állami kitüntetést. Munkásságában kiemelt figyelmet fordít a hazai hidrogeológiai oktatás és kutatás fejlesztésére és a szakma nemzetközi kapcsolatainak az építésére.

Tóth József professzor a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetés átvételekor (2013)
Fotón: Kovács Péter, helyettes államtitkár-Vidékfejlesztési Minisztérium / Tóth József professzor / Ken Howard professzor, a Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetségének elnöke
Forrás: kormány.hu

Tóth József szakmai elismerése közé tartozik számos, nemzetközileg legmagasabbnak tekintett kitüntetés, melyek közül kiemelkedik az évente kiadott “Geological Society of America „O.E. Meinzer Award”-ja, amelyet Ő elsőként nyert el, 1965-ben. 2016 szeptemberében az MTA külső tagjává választották.

Tóth József professzor a Magyar Tudományos Akadémián a székfoglaló előadásakor (2016)
Forrás: mta.hu

Tóth József professzorról további információk:

Megjegyzések