A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra férfi kutatói

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra női kutatóit egy korábbi bejegyzésben bemutattuk, most jöjjenek a férfi tagjaink!

Balról jobbra: Tóth Ádám, Szijártó Márk, Markó Ábel Szabolcs, Oláh Soma

  

Tóth Ádám, egyetemi adjunktus

Tóth Ádám az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének oktatója. Kutatási területe a geofizikai módszerek alkalmazása hidrogeológiai célokra, medencehidraulika, karszthidrogeológia, a felszínalatti vízáramlás és hőtranszport numerikus modellezése, felszíni és felszínalatti vizek kölcsönhatása. Kutatásai során a Balaton és a Balaton-felvidék térségének vízföldtani folyamataival foglalkozik, érintve a vízfelhasználási és geotermikus lehetőségeket. A CHARM-EU egyetemi szövetség 2021 szeptemberében induló ‘Global Challenges for Sustainability’ mesterképzés Víz témakörének koordinátora.

 

Szijártó Márk, geofizikus, PhD hallgató

Szijártó Márk az ELTE Földtudományi Doktori Iskolájának végzős PhD hallgatója. Kutatási területe a numerikus módszerek fejlesztése, alkalmazása hidrogeológiai és mélyfúrási geofizikai problémák megoldására. Doktori kutatásában a medence léptékű felszínalatti vízáramlás és a hőtranszport folyamatok együttes hatását vizsgálja koncepcionális modellezésekben, illetve a Budai-termálkarszt rendszerében. Munkája hozzásegít a geotermikus potenciál becsléséhez, a termálvíz hasznosításhoz, illetve a rendelkezésre álló vízkészlet meghatározásához. Érdeklődési körébe tartozik a geofizikai módszerek hidrogeológiai célú felhasználása. Fontosnak tartja, hogy a hallgatók már korán elkezdjék tudományos életüket, ezért 2019 óta az ELTE-TTK Tudományos Diákköri Tanács Tagja, a Geofizikus Szakterület TDK-felelőse. Márk aktívan részt vesz a Professzúra és a Geofizikai és Űrtudományi Tanszék munkájában.

 

Markó Ábel Szabolcs, geológus, PhD hallgató

Markó Ábel az ELTE Földtudományi Doktori Iskolájának elsőéves PhD hallgatója. Kutatási témája a geotermikus energia fenntartható és biztonságos hasznosításához kapcsolódik. Kutatásában a fenntartható használathoz szükséges termálvíz visszasajtolás során felmerülő potenciális nehézségeket vizsgálja porózus rezervoárokra, melynek köszönhetően  a problémák előrejelzése és megelőzése válhat könnyebbé. Alapszakos hallgató kora óta középiskolások körében tudománynépszerűsítő-pályaorientációs tevékenységet végez.

 

Oláh Soma, földtudományi alapszakos hallgató

Oláh Soma az ELTE TTK másodéves földtudományi alapszakos  hallgatója geofizika specializáción. A Professzúra életébe egy éve kapcsolódott be és minden hidrogeológiával kapcsolatos kutatás iránt érdeklődik. Legfőképpen a fenntartható vízgazdálkodás, valamint a vízföldtanban alkalmazott geofizikai kutatási módszerek foglalkoztatják. Az új eredményekre vezető tudományos munka mellett fontosnak tartja az ismeretterjesztést és a földtudományok népszerűsítését.

Megjegyzések