Fontos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Rábán

Befejeződött a Rába árvízi figyelmeztető és előrejelző modell fejlesztése. - olvasható a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján megjelent hírben.

Az Európai Unió által az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében támogatott, 2016-ban indult Raab Flood 4cast projektben a Rába folyó meglévő kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszerét fejlesztették tovább magyar és osztrák szakemberek. A munka során a hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálását, a számítógépes háttér fejlesztését, és az előrejelző szoftverek frissítését végezték el.


A korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer – különböző árvízi helyzetekben – pontos vízállás és vízhozam adatok alapján, több lehetséges csapadék és elöntés-forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

A frissített modell biztosítja az árvízi védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét, segíti a felkészülést, hatékonyabbá teszi a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését és ezzel szolgálja a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát.

A tesztidőszak 2020. június 30-án zárult le, ezt követően az árvízi figyelő és előrejelző rendszert folyamatos használatba állították.

A projekthez magyar, angol és német nyelvű tájékoztató szórólapok is készültek.
A projekt saját facebook oldalán ismertető előadások és videók is elérhetők.

Megjegyzések