Az ELTE és a magyar hidrogeológia nemzetközi sikere: Mádlné Szőnyi Judit az idei “ IAH Presidents' Award” kitüntetettje

Kimagasló elismerés az ELTE-nek és a magyar hidrogeológus szakterületnek, hogy a Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetsége (International Association of Hydrogeologists, IAH) a 2021. évi elnöki díját, a “Presidents' Award”-ot Mádlné Szőnyi Juditnak (MTA doktor, egyetemi docens, ELTE, TTK, FFI, Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra vezető, ENeRAG H2020 projekt tudományos koordinátor) ítélte oda. Ez a siker azért is egyedülálló, mert hazánkban munkálkodó hidrogeológus először részesült ebben az elismerésben. 

Az IAH elnöki díját 1995 -ben alapították. A kitüntetést évente ítélik oda olyan IAH tagnak, aki nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményével hozzájárul a felszínalatti vizek tudományának fejlesztéséhez, valamint munkásságával elősegíti az IAH küldetését, azaz a felszínalatti vizek szélesebb körben történő megértését a vízkincsek kihasználása és környezeti szempontok érdekében. A díjat az IAH jelenlegi és két korábbi elnöke saját hatáskörében ítéli oda évente egy személynek, ami a legnagyobb elismerések egyike a hidrogeológiában.

A kitüntetés átadására a Brüsszelben rendezett 48. IAH Kongresszuson (2021. szeptember 6-10.), került sor. Mádlné Szőnyi Judit kitüntetése a felszínalatti vízáramlási rendszerek megértésében és megismertetésében végzett magas szintű nemzetközi munkájának elismerésén alapult. 

A díjhoz tartozó oklevél 

Ez az elismerés díjazza azt a nemzetközi szinten végzett munkát, amit az ELTE kutatói Mádlné Szőnyi Judit iskolateremtő munkája révén az utóbbi két évtizedben az úgynevezett Tóth-féle hidrogeológiában elértek. Elmondhatjuk, hogy az ELTE a kitüntetés révén ezen a téren  további pozíciókat szerzett, mely mind a kutatás mind pedig az oktatás terén vonzerőt jelent az ide érkező hallgatóknak. 

Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

Megjegyzések