Könyvajánló: The Lands of Karst

Egy könyv a barlangok és a karsztképződmények csodálatos világáról. A szerzőpáros Neven Kresic és Zoran Stevanovic hidrogeológusok, akik „The Lands of Karst: A Visual Story” címmel egy képes albumot állítottak össze, amely mintegy 500 fényképet tartalmaz. A színes fotók a volt Jugoszlávia hat karsztvidékéről származnak (Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Montenegróból és Észak -Macedóniából), amelyeket több mint 70 geológus, barlangkutató, biológus, régész, hegymászó, hivatásos fotós rögzített vagy egyszerűen amatőrök karszt- és barlangbarátok készítettek. A szerzők az „egy kép többet ér ezer szónál” szabály betartásával nagyon rövid tájékoztató szövegeket készítettek a 10 fejezethez, amelyek zajos folyókról, vad hegyekről, csendes tavakról, tengerről, mészkőfalakról, durva felületekről szólnak. Többek között olyan kifejezéseket is olvashatunk, mint “az élet szökőkútjai”, “ablakok ismeretlenek felé”, “varázskamrák”, “földalatti lények”, “vadvilág” és a “múlt és a jelen lakói”.

A könyv ingyenesen letölthető a belgrádi Karst Hydrogeology FMG központ oldaláról (pdf kb. 100 MB). De van lehetőség a könyv megvásárlására is: az Amazon.com-on elérhető, szimbolikus áron a nyomtatott példány és a e-book formájában is.

A szerzők mindenkit bátorítanak, hogy terjesszék a hírt a megjelent könyvről: az ötlet az, hogy a kiadvány széles körben elérhető legyen világszerte, így bárki ingyen megismerheti, hogyan néz ki a „klasszikus karszt”.

A könyv hozzájárul a 2021-es Barlang és Karszt Nemzetközi Évhez, amelyet a Barlang és Nemzetközi Nemzetközi Szövetség hirdetett ki, és amelyet az UNESCO és számos intézmény és szervezet támogat.

Megjegyzések