Radioaktivitás? Természetesen!

A minap jelent meg a telex hírportálon, hogy “Komoly mértékű radioaktivitást mértek egy szlovákiai termálfürdő vizében”. Annak ellenére, hogy a konkrét esetet az idézett oldalnál nem ismerjük nagyobb mélységben, kicsit körüljárjuk ezt a témát, vajon mi állhat a háttérben?

A radioaktivitásról legtöbbször az atombomba, a csernobili katasztrófa jut eszünkbe. Azonban ez egy természetes jelenség, természetes radioaktív izotópok körülöttünk mindenhol jelen vannak, a levegőben, a földben, a vízben. A felszínalatti vizekkel foglalkozó hidrogeológusként, és mivel a cikk is geotermikus kútból származó termálvizet emleget, most csak a felszínalatti vizekben előforduló természetes radioaktivitásra koncentrálunk.

A folyamatosan, lassan áramló felszínalatti víz, onnantól kezdve, hogy a csapadék a földbe szivárog, kölcsönhatásba lép azokkal a kőzetekkel, amelyekkel találkozik. Így tesz szert oldott anyag tartalmára, így kerülnek a radioaktív elemek is a vízbe. A különféle vízben oldott elemek, vegyületek koncentrációja attól függően alakul, hogy mennyit tartalmaz az adott kőzet, amivel a víz épp kölcsönhat, hogy mennyire képes a kőzet a vízzel kölcsönhatni, illetve hogy milyen hosszú utat tesz meg a víz a felszín alatt. Így az oldott elemek koncentrációja a mérési kimutatási határ alatti mennyiségtől kezdve akár egészségre ártalmas méreteket is ölthet. Azok a vizek, amelyek hosszabb ideig tartózkodnak a felszín alatt, akár évtizedes, évszázados időskálán mozognak, hosszú és mélyre hatoló útjuk alatt sokféle elemben gazdagodnak és jobban fel is melegszenek. Ezek a hőmérsékletük miatt termálvizeknek is nevezett felszínalatti vizek elsősorban rádium izotópokat tartalmaznak a természetes radioaktív izotópok köréből. A vízben oldott rádium leginkább akkor fejt ki bármilyen hatást szervezetünkre, ha megisszuk a vizet. Termálvizeket csak ritkán használnak ivókúrás terápiára, de az ott elfogyasztott mennyiségből adódóan a rádium egészségügyi hatása alárendelt. A termálvizekben található rádium elsősorban a bomlásából származó, szintén radioaktív radon gáz miatt, annak belélegzésével fejthet ki egészségkárosító hatást, különösen akkor, ha zárt térben szellőztetés hiányában nagyobb mennyiségben felhalmozódik. Ilyen esetben is elsősorban az ott dolgozók vannak kockázatnak kitéve, hiszen ők huzamosabb ideig tartózkodnak a radont is tartalmazó légtérben, ellentétben a fürdőt néhány órára felkereső fürdővendégekkel.



Tehát, mielőtt farkast kiáltunk: a vizekben jelen lévő radioaktivitás egy természetes jelenség. Egészségre káros hatása pedig attól függ, hogy mely izotóp és milyen mennyiségben van jelen és hogy milyen módon találkozunk vele, melyről a kérdéses cikk nem árul el részleteket.

Kutatócsoportunk kiemelten foglalkozik a felszínalatti vizek természetes eredetű radioaktivitásával. Munkánk során a felszín alatt zajló folyamatok kutatásával segítjük például a vízműveket, fürdőket a vízben mért értékek megértésében, annak érdekében, hogy a megfelelő technológia kiválasztásával biztosítani tudják az egészségügyi szabályozásnak is megfelelő vízminőséget.

A bejegyzés Erőss Anita hidrogeológus, a Tóth József és Erzsébet hidrogeológia Professzúra Alapítvány tudományos munkatársának írása.

Megjegyzések