Kutatók Éjszakája 2023

Az ősz beköszöntével szeptember utolsó péntekén hagyományosan a tudományé a főszerep, hiszen minden évben ezen a napon kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. Idén szeptember 29-én több, mint ezren látogattak el az ELTE Természettudományi Karára, ahol a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen számos izgalmas programmal várta a felszínalatti vizek iránt érdeklődőket.


Két diákcsoport már a kora délutáni órákban rendhagyó földrajzórán vett részt a kutatók vezetésével, ahol a vízkörforgalom folyamatait és a felszínalatti vizek működését és jelentőségét ismerhették meg. A nagyközönség a Professzúra standjánál egész este a nagysikerű Láthatatlan és látható vizek terepasztalán kapott betekintést a felszínalatti vizek rejtőzködő világába, emellett kísérleteken keresztül tanulhatott a hidrogeológiában használatos legfontosabb fogalmakról, mérőszámokról. A vízföldtani kutatómunka gyakorlati oldala iránt érdeklődők interaktív terepi bemutatón próbálhatták ki a vízkutatás során használt geofizikai eszközöket, majd a Duna-parti egyik megfigyelőkútból mintát véve vizsgálhatták meg a felszínalatti víz összetételét.

A Kutatók Éjszakája látogatóit a Professzúra részéről Baják Petra, Erőss Anita, Hegedűs-Csondor Katalin, Kis-Csitári Teréz, Szkolnikovics-Simon Szilvia, Tóthi Tamara, Oláh Soma és Szijártó Márk várták.

Balról jobbra: Kis-Csitári Teréz, Szkolnikovics-Simon Szilvia, Oláh Soma, Erőss Anita, DUNAKÉKE Egyesület (Korcsák Mónika és férje), Szijártó Márk, Tóthi Tamara, Baják Petra

Pillanatképek a programjainkról:








A fotókon és a videókon való részvételhez minden résztvevő hozzájárult.

Megjegyzések