WHO – JAM innovation challenge

Középiskolásoknak szóló Innovation Challenge versenyt tartott 2023. június 1-jén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Junior Achievement Magyarország (JAM). A vetélkedő idei témája: látható és láthatatlan vizeket érintő problémák a klímaváltozás és az emberi egészség tükrében. A WHO budapesti irodájának nagyterme megtelt az ország számos pontjáról érkező középiskolás csapattal, akiknek alig egy nap leforgása alatt kellett egy innovatív terméket vagy szolgáltatást kidolgozniuk a témához kapcsolódóan, mindezt üzleti modellbe foglalva. A csapatok munkáját a pénzügyi és tudományos élet meghívott képviselői segítették. A középiskolások számára két óra állt rendelkezésre, hogy mentoraikkal találkozva feltegyék kérdéseiket és további inspirációt nyerjenek ötletpályázatuk kiteljesítéséhez. 

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra részéről mentorként volt jelen Oláh Soma, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium munkatársa. Ő elsősorban a felszínalatti vizek jelentőségére és védelmére igyekezett felhívni a résztvevők figyelmét. „Ez a verseny kiváló alkalom arra, hogy együtt gondolkodjunk a vizeket érintő globális problémákról, ami a jövő generációi számára különösen aggasztó. Szerintem a középiskolások mernek nagyot álmodni és tele vannak olyan ötletekkel, amiket kis segítséggel már valódi tervekké, sőt tettekké tudnak formálni. Az érettségi előtt álló diákok számára bizonyára a pályaválasztásban is szerepe lehet egy-egy ilyen élménynek. Számomra is inspiráló volt a közös gondolkodás és a mentorálás során kapott kérdések.” – foglalta össze tapasztalatait Oláh Soma.

A verseny végén neves szakmai zsűri értékelte a középiskolások terveit. A nyertes csapatok a 7. Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián képviselhetik a jövő nemzedékét.

Fotók forrása: WHO Hungary Facebook oldala

Megjegyzések