Vizet találtak a Hold napsütötte részén

A NASA űrügynökség bejelentette, hogy sikerült vízmolekulákat felfedezni a Hold azon részén, amit ér napsütés is. A felfedezést az SOFIA nevű (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) infravörös távcsövével sikerült megtenni - olvasható a 24.hu hírportálon megjelent cikkben.

Az illusztráció a Holdat, a regolitban megbújó vízmolekulákat, valamint az amerikai NASA és a német DLR repülő infravörös obszervatóriumát (SOFIA) mutatja.
Forrás: NASA Ames

A Nature Astronomy tudományos folyóiratban a kutatók publikálták eredményeiket. A tanulmány vezető szerzője C. I. Honniball elmondta: “Fontos azt is megjegyezni, hogy a vízmolekulák külön állnak egymástól, nem jég vagy folyadék formájában találhatók meg, ezekből 100-412 ppm mennyiséget találtunk”. A mennyiség egyébként nagyjából 12 milliliternek felel meg.

Rövid videó a SOFIA holdi vízzel kapcsolatos felfedezéséről.
Forrás: NASA Ames
 
A vízmolekulákat a Hold déli féltekéjén, a Clavius-kráterben találták, amely a Földről is látható második legnagyobb kráter. Az eredmény azért ilyen különleges, mert eddig több független kutatási eredmény mutatott arra, hogy a víz csak a Hold felszínének azon részein maradhat meg a regolitban, amit nem ér napfény. 

Adódnak a kérdések: Hogyan kerülhetett vízmolekula a Hold felszínére? Hogyan jön létre víz a Hold felszínén? Hogyan képes megmaradni ott? Milyen formában lehet pontosan a víz a felszínen? Az urvilag.hu oldalon megjelent cikk azért óvatosságra inti az olvasókat: “... a Földön a Szahara – amely nem arról híres, hogy ott a talaj felső rétege sok vizet tartalmazna – ennél mintegy százszor „nedvesebb” helynek számít. Ha tehát a majdani holdi telepesek számára a helyszínen vizet szeretnének kinyerni a regolitból, arra előbb a megfelelő technológiai megoldást is ki kell még dolgozni, és mindenképpen hatalmas mennyiségű anyagot kellene feldolgozni a cél érdekében. A lelkes sajtóközlemények tehát, amelyek a holdi űrhajósok számára „könnyen elérhető” vízforrásról szólnak, legalábbis túlzók.”

A NASA következő Hold-missziója a VIPER lesz, talán megerősítheti majd a vízmolekulák jelenlétét és pontosabb választ adhat a felmerülő kérdésekre.

Megjegyzések