NASA: a gleccserek olvadásával százmilliók szenvedhetnek vízhiánytól

Susitna gleccser, Alaska

A gleccserek olvadása súlyos következményekkel járhat: veszélyeztetve egyes régiók élelmiszer-biztonságát, földcsuszamlásokat, majd szárazságot és egyéb katasztrófákat okoznak. “A NASA és több egyetem kutatása újabb adatokkal szolgál arra vonatkozóan, mire számíthatunk a jövőben. A tengerszint emelkedése mellett – miután a gleccserek olvadékvize végső soron oda jut – emberek százmillióinak vízellátása kerülhet veszélybe a hatalmas édesvíztartalékokat rejtő gleccserek olvadásával.” - írja a Mérce egy júniusi hírében. 

A NASA anyaga kiemeli, hogy a XX. században a tengerszint emelkedéséhez leginkább az alábbi hét régió járult hozzá:
  • Alaszka,
  • a kanadai sarkköri szigetvilág,
  • a Déli-Andok,
  • az ázsiai magashegységek,
  • az orosz sarkvidék,
  • Izland,
  • és a Svalbard-szigetek.
“A gleccserolvadás amellett, hogy hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez és globálisan a sós víz arányainak növeléséhez, egyúttal az édesvízkészleteket is számottevően csökkenti. Az Andokban és Ázsia magashegyi régióiban a gleccserolvadék, mint ivóvíz és öntözővíz forrás kimerülésével azt gondolhatnánk, hogy felértékelődhet a felszínalatti vizek szerepe. Csakhogy ezek nem képeznek olyan víztartalékokat a magashegyi régiókban, mint az üledékes medencékben, mivel egyrészt csak a helyi – és általában kevés – csapadékból tudnak utánpótlódni, másrészt a kis behatolási mélységű, lokális/helyi áramlási rendszerek jellemzőek. Ezek vízhozama és vízminősége különösen érzékeny az utánpótlódás mértékére és az esetleges szennyezésekre. E régiók vízproblémáinak megoldásában így sajnos nem nyújtanak segítséget” - tette hozzá Zentainé Czauner Brigitta hidrogeológus, az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék adjunktusa.

A teljes kutatás az Advancing Earth And Science digitális szakfolyóiratban jelent meg 2020. április 20-án itt elérhető.

E témához kapcsolódik a The Guardian 2019 szeptemberében megjelent cikke, amit az IPCC jelentése alapján készített. Benne közli, hogy 2050-re évente várhatóak olyan extrém tengerszint-ingadozások, melyek eddig százévente egyszer voltak megfigyelhetők.

Megjegyzések