Mikroműanyag a Dunában, a budapesti csapvízben, ásványvizekben?


Élővizeink és így közvetetten ivóvizünk minősége folyamatosan foglalkoztatja a szakembereket, mivel ezek elszennyeződése komoly problémákhoz vezetnek, így a megelőzés és a kármentesítés egyre nagyobb szerepet kapott az elmúlt évtizedekben. A mikroszennyezők, mint például a mikroműanyagok viszonyag újabb keletű problémát jelentenek. Ezek először a tengerek vonatkozásában kerültek be a köztudatba. Azonban nemcsak a tengerek, de folyóink is érintettek a műanyag hulladékok negatív hatásaival. Ma már a különböző méréstechnikákkal az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagok mennyisége is kimutatható.

De mi is a mikroműanyag?
Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből (ezekbe szándékosan tesznek apró műanyaggolyócskákat), valamint a környezetben jelenlévő műanyaghulladékok (például az autógumi, szigetelések) fizikai-kémiai aprózódása útján.
A mikroműanyagok már anyagukban is kémiai veszélyt hordoznak, ám mivel képesek a vizekben jelen lévő szerves szennyezők megkötésére, így azokat koncentráltabb formában juttatják az élőlények szervezetébe. Ezt igazolják az európai édesvizeken végzett kutatások eredményei, illetve a Duna ausztriai szakaszán mért értékek, amelyek jól mutatják, hogy a szennyezés Magyarországot is érinti.

Az index.hu egyik cikke is rámutatott, hogy a mikroműanyag szennyezés terén a Duna esetében jelentős növekedést tapasztaltak a korábbi eredményekhez képest. Emellett a budapesti ivóvízben is - ami parti szűrésű vízbázisok révén a Dunából is származik - kimutathatóvá vált a mikroműanyagok jelenléte. A palackozott ásványvizek magas értékei pedig a műanyag palackoknak köszönhetők.

De vajon megjelenhetnek-e a mikroműanyagok a felszínalatti vizekben is?
Mivel a felszíni és felszínalatti vizek állandó kapcsolatban állnak, így ennek lehetősége nem zárható ki. A probléma megoldását elsősorban a műanyag termékek visszaszorítása adja.

Nagyméretű „Stop plastic” (Megálljt a műanyagnak) feliratot tartanak fel a Greenpeace Magyarország demonstrációjának résztvevői a fővárosi Hősök terén 2018. szeptember 30-án. A tüntetést az eldobható műanyag szatyrok betiltásáért rendezték.
Fotó: MTI Mónus Márton

Megjegyzések