A COVID-19 terjedés nyomozása a szennyvízben

Az Eawag (Svájci Vízügyi Tudományos és Technológiai Intézet) egyik aktuális, angol nyelvű cikkében rámutatott, hogy a COVID-19 nyomai kimutathatók a szennyvizekben.

Már a koronavírus kitörésének kezdetén vett svájci szennyvízmintákban is kimutatható volt a vírus jelenléte. A kutatások jelenleg arra irányulnak, hogy az eddig elért eredmények alapján kidolgozzanak egy olyan korai előrejelző rendszert, mely egy újabb vírus járvány kitörése esetén még a klinikai tesztek előtt képes lesz azt felismerni.

Egy „A SARS-CoV-2 kimutatása és mennyiségi meghatározása szennyvizekben” elnevezésű projekten dolgozó svájci kutatócsoport már a 2020. február végi időszakból származó szennyvízmintákból is képes volt kimutatni a COVID-19 vírus nyomait. Erre az eredményre a kutatók sem számítottak, hiszen összesen 7 regisztrált fertőzöttről lehetett tudni a mintavételi időpontok és helyszínek vonatkozásában. 

Az, hogy a vírus már a járvány kitörésének korai szakaszában is kimutatható volt, lehetővé teszi azt, hogy a minták időbeli trendjének elemzésével a COVID-19 görbe lefutását nyomon kövessék. A szennyvízminták előzetes elemzése alapján, a március és április hónapban vett minták esetében tíz-százszoros növekedést azonosítottak. 

A kutatási projekt elsődleges célja egy olyan gyors „korai előre jelző” rendszer kifejlesztése, amely a diagnosztikai tesztekhez képest körülbelül egy héttel korábban képes lesz majd észlelni a fertőzések esetleges újbóli felfutását. Ahogy erről az egyik kutató nyilatkozott:

„A szennyvíz nem hazudik. Néhány órán belül “elárulja”, hogy a lakosság mit választott ki.”

A kutatócsoport kezdeti sikerei ellenére szükséges a módszer további optimalizálása a vírusterhelés és a detektálható genetikai anyag közötti összefüggés tekintetében. A fennálló, megválaszolatlan kérdések miatt jelenleg magas bizonytalansági tényezővel terheltek az eredmények. Ezek csökkenésével lehet majd megbízható következtetéseket levonni az eredeti minták vírus koncentrációiról.

A koronavírus nem valószínű, hogy ivóvíz vagy szennyvíz útján terjedhet.

Habár az új koronavírus genetikai anyaga kimutatható a szennyvízben, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 ívóvízben vagy szennyvízben tudna terjedni. 

Mintavétel a zürichi Werdhölzli szennyvíztisztító telepen
(Fotó: Eawag, Andri Bryner)

Megjegyzések