A geotermia évtizede

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energiaforrás, melynek hasznosítása alapvetően környezetbarát, hiszen nem termel hulladékot és mellékterméket, illetve csak minimális széndioxid-kibocsátással jár együtt. Más megújuló energiaforrásokkal szembeni előnye, hogy napszaktól, éghajlattól és időjárástól függetlenül hasznosítható. Ugyan viszonylag magas beruházási költséggel jár, de ezt ellensúlyozzák az alacsony üzemeltetési, karbantartási költségek. A geotermikus energia-felhasználás előnyei miatt fokozatosan egyre nagyobb részt vállal a világ energiatermelésében – bár a teljes energiatermelésben a részaránya még igen csekély. Az alább olvasható Reykjavíki Nyilatkozat célként tűzi ki  a geotermikus energia részarányának növelését, illetve a hasznosítás optimalizálását.

REYKJAVÍKI NYILATKOZAT

A 2021. október 27-én kiadott Reykjavíki Nyilatkozat alapelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a globális geotermikus ágazat számára, hogy értékorientált, tiszta és megfizethető, a közösségeket, az állampolgárokat és az éghajlatot szolgáló energiaforrásként növelje szerepét az energetikai átállás során.


A geotermikus ágazatnak többet kell tennie annak érdekében, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 1,5°C-ot. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség szerint a geotermikus energia növekedési potenciálja a 2050-ig terjedő időszakra a fűtési és hűtési megoldások esetében tízszeresre, a villamosenergia-piacok tekintetében nyolcszorosra becsülhető. Emellett, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség és a Nemzetközi Geotermikus Szövetség által kiadott közös Energiapaktum szerint 2030-ra a geotermikus fűtési és hűtési ágazat háromszorosára növelhető.


Az előttünk álló feladat az, hogy a fenntartható geotermikus energia növekedését előre mozdítsuk, és mindezt átgondoltan tegyük. A Reykjavíki Nyilatkozat célja, hogy a geotermikus energiaágazat fenntartható növekedésének alapjait megerősítse egy közös jövőkép kialakításával és a széles spektrumú érdekeltségi kör globális bevonásával.
A 2020+1-es Geotermikus Világkongresszuson, amely 2021. október 24-27. között került megrendezésre Reykjavíkban, a következő alapelveket fogalmazták meg a geotermikus projektek fenntartható globális növekedéséhez az elkövetkező „geotermikus évtizedre”.

ALAPELVEK:

1. A fenntartható geotermikus energiafelhasználás az abból történő villamosenergia-termelésnél szélesebb körű lehetőségeket kínál.

- A geotermikus projekteknek mindig előnyöket kell nyújtaniuk a közösségek, a lakosság számára és az éghajlat szempontjából.
- A geotermikus villamosenergia-projekteknek kaszkádszerű felhasználási lehetőségeket kell kínálniuk a helyi közösségek számára.
- A geotermikus projektekbe be kell vonni a szélesebb körű közösségeket és a piacokat.

2. A fenntartható geotermikus hasznosítás megköveteli az érdekelt felek együttműködését.

- Fel kell ismerni, hogy minden geotermikus projekt egyedi és a helyszínspecifikus viszonyoktól függ. A globális szakértők és közösségek megosztott tudása azonban csökkenti a geotermikus fejlesztéssel kapcsolatos kockázatokat.
- A geotermikus projekteknek érdemben együtt kell működniük a helyi közösségekkel.
- A geotermikus energiaprojekteknek növekedniük kell, törekedniük kell a más megújuló energiaforrásokkal működő rendszerekbe való integrálódás előnyeinek kihasználására, és a geotermikus energia szélesebb körű lehetőségeiről  tájékoztatni kell az érintetteket.

3. A fenntartható geotermikus energiahasználat hozzájárulhat az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez.

- A fenntartható geotermikus projektek előmozdíthatják valamennyi Fenntartható Fejlődési Cél (SDG) elérését, különös tekintettel a 7. számú Fenntartható Fejlődési Célra (SDG 7), melynek célkitűzése a tiszta, megfizethető energia elérhetősége mindenki számára.

JAVASLATOK A DÖNTÉSHOZÓK SZÁMÁRA:

1. Az adatok és információk összevethetőségének és megoszthatóságának támogatása javasolt.

- Ezen belül a felszínalatti adatok közzétételének ösztönzése,
- Az adatcsere megkönnyítése a nemzetközi közösségen belül.

2. A fenntarthatóságot ösztönözni kell.

- Nagyra törő és világos célokat kell megfogalmazni a megújuló energiát elektromos energia termelésre illetve közvetlenül fűtésre és hűtésre használó projektekhez.
- Támogatni kell több érintett együttműködését a megújuló energiaforrásokra vonatkozó stratégiák és éghajlati célok kidolgozásában.
- Tőkét kell mozgósítani a fenntartható geotermikus projektekbe a meglévő rendszereken keresztül, illetve új és innovatív pénzügyi eszközök és a fenntarthatóságot ösztönző irányelvek mentén.

3. A fenntartható geotermikus energia szélesebb körű előnyeinek megértése és kommunikálása ajánlott.

- A geotermikus közösségnek meg kell szólalnia azokban a témákban, amelyek az embereket foglalkoztatják. Beleértve a környezeti, társadalmi és kulturális összefüggéseket.
- A geotermikus közösségnek olyan közös nyelvezetet kell kialakítania, és olyan üzeneteket kell megfogalmaznia, amelyek fontosak a helyi körülmények szempontjából, és amelyek rávilágítanak a globális hatásokra.
- A geotermikus energiáról és annak előnyeiről proaktívan kell szólni a megújulóenergia-szférán kívüli érdekeltekhez is. 



A nyilatkozatot fordította Tóthi Tamara, földtudomány BSc, geofizika szakirányos másodéves hallgató, a bejegyzés összeállításában továbbá közreműködött Markó Ábel Szabolcs, geológus, PhD hallgató.

Megjegyzések